Gastronomiczne ciekawostki o Olsztynie

Eco warsztaty w Kuźni Społecznej! Sporo poświęconych jedzeniu!

Kuźnia Społeczna to nowe miejsce, które powstało w Olsztynie. Działają prężnie, szczególnie w kwestii eco i jedzenia. I we wrześniu planują wydarzenie, które połączy te tematy.

Program całego wydarzenia znajdziecie na ich stronie. Ja wybrałem dla Was te elementy, które dotyczą jedzenia.

Wydarzenie odbędzie się 21 i 22 września w Kuźni Społecznej przy Kotańskiego 1.

Sobota (21.09.2019)

Panele dyskusyjne i wykłady – w dwóch salach!

12:00 – 13:30 – Jesteś tym, co jesz. Jasne i ciemne strony odżywiania. Spotkanie z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
12:00 – 13:30 – Fakty i mity na temat marnowania jedzenia
14:00 – 15:30 – Dziury w sercu czekoladą nie załatasz – kiedy zajadamy niechciane emocje?
16:00 – 17:30 – Psychodietetyka. Czyli problem „Jestem za gruby” siedzi w twojej głowie
16:00 – 17:30 – Wpływ marnowania żywności na zmianę klimatu

Warsztaty

10:00 – 12:00 – Warsztat „Podróż po Azji z MISĄ
12:45 – 14:45 – Warsztat z uczestniczką Master Chefa Sylwią Malinowską – „Smaki jesieni”
15:30 – 17:30 – Podróż do świata kuchni japońskiej”, warsztat z szefem kuchni restauracji Kingyo – Naoki Ikeda
18:15 – 20:15 – Warsztaty wraz z degustacją win „Bosko bo Włosko” – Przygoda kulinarna z Michele Maccari, szefem kuchni restauracji Da Andrea

Pokazy kulinarne
10:00 – 11:00 – „Natura z Mazur“ – Michał Soliwoda
10:00 – 13:00 – Warsztaty kulinarne dla dzieci z Olsztyńskimi Blogerami Kulinarnymi – nr 1 i 2
13:00 – 17:45 Mały Mistrz Pizzy – warsztaty kulinarne z Pizzerią Non Solo – nr 1, 2, 3 i 4

Niedziela (22.09.2019

10:00 – 12:00 – Warsztat kulinarny „Bez reszty. Kuchnia zero waste”
10:00 – 13:00 – Warsztaty kulinarne dla dzieci ze świetlicą Pestka – nr 1
13:00 – 15:00 – „Dieta planetarna w praktyce” – Warsztat kulinarny z Grzegorzem Łapanowskim
16:00 – 18:00 – Warsztat z Ewą Duszkiewicz – „Libański street food”
Panele dyskusyjne

10:00 – 11:30 – W pogoni za smakiem i dietą cud – quo vadis?
12:00 – 13:30 – Rola prawidłowej diety w 1000 pierwszych dni życia
14:00 – 15:30 – Bez mięsa nie urośniesz – czyli dzieci na diecie wegetariańskiej
14:00 – 15:30 – W poszukiwaniu równowagi – kuchnia zero waste. Czy jesteśmy marnotrawcami?

Pokazy kulinarne

12:00 – 13:00 – No waste – bez marnowania – Kuba Korczak
16:00 – 16:30 – „Dieta planetarna w praktyce” pokaz kulinarny – Grzegorz Łapanowski