Rok 2019 powoli zbliża się ku końcowi. Czas więc go podsumować także pod kątem gastronomicznym. Przy okazji podsumuje też działanie KO.
Od razu zaznaczam – podsumowanie jest bardzo subiektywne, tak samo jak cały projekt KO.
W pierwszej części podsumuje rok w gastronomii w Olsztynie. Pokaże, co się moim zdaniem najciekawszego działo. W kolejnej opowiem o tym, jak w 2019 roku działaliśmy przy Kulinarnym Olsztynie, a na koniec trochę o planach i moich oczekiwaniach co do 2020 roku.
Otwarcia i zamknięcia
38 otwarć przy 8 zamknięciach lokali w 2019 roku. Powiedzmy sobie szczerze, to naprawdę dobry wynik. W tym roku pojawiło się kilka naprawdę fajnych miejsc. Weźmy na przykład małe bistro Al Numero 15 z fantastyczną, domową atmosferą i wysokiej jakości produktami. Niby pojawia się u nas sporo pizzeri, ale kto był w Non Solo ten wie, że wiele lokali z pizzą oferuje dobrą jakość. Często słyszę narzekania, że u nas czegoś nie ma – ale heloł, kto inny ma takie bulwy jak aleBulwa i takie kanapki sztosowe jak Pajda Foodtruck. Pewnie, że nie ma u nas wielu konceptów, co w większych miastach, ale nie jest tak, że nie ma gdzie iść na dobrą szamę. Jeszcze dwa czy trzy lata temu, wymieniałbym wąski zestaw miejsc, a teraz jak ktoś mnie zapyta, gdzie zjeść to najpierw pytam, a co lubisz i w jakiej chcesz zjeść cenie.
Fakt, w tym roku zamknęło się Bistro Bajkał, które mimo malutkiego lokalu, robiło mega robotę. Zniknęło też Lago, które miało wielu fanów. Ale generalnie jesteśmy na plus, nie tylko pod względem ilości, ale też jakości lokali.
// Jeśli jakiegoś lokalu zabrakło / przegapiłem – dajcie znać, niezwłocznie uzupełnię!
Pełna lista otwarć w 2019 roku
- Frytasy przy Wysokiej Bramie
- Restauracja LeMarie (w miejscu Karczmy Jana)
- Foodtruck Tandoor Kuchnia Indyjska
- LAS
- Szamanko (lokal)
- Restauracja Między Deskami
- Kartacze Flaki Gorące
- Pierogowa Zagroda
- Restauracja Dil Se
- Entliczek Pentliczek
- Capitano
- Tadeo Rolls Lody Tajskie
- Restauracja Olsztyńska
- Non Solo Pizza Olsztyn
- Dom Smaków
- ale bulwa Foodtruck
- Foodtruck u Kibica
- Gospoda Warmińska – Butryny
- Wasabi
- Al Numero 15
- Pajda FoodTruck
- Shot bar Olsztyn
- Pasibus Olsztyn
- Hookah Club
- Roll&Roll (status: nie wiem)
- Kawiarnia Moja na Starówce
- Zrolowani Lody Tajskie
- Dim Sum China
- Tandoor House na Grunwaldzkiej (nowy lokal)
- Karczma nad Łyną
- Kingyo (w miejscu Chirari)
- Bo No Bo Vegan
- Gastro Koleś
- JackPub
- Biofonda
- La Marie (w miejscu Lago)
- Joe Gonzalez (zamiana z Tapasta – nie traktuje to jako zamknięcia, ale uznaje jako otwarcie)
- Słodka sztuka
Zamknięcia
- Mech
- Express Pub
- Bistro Bajkał
- Restauracje LeMarie (w miejscu Karczmy Jana)
- Lago
- Kartacze Flaki Gorące
- Chirari
- KAWA
Wydarzenia
Zaczęło się dziać u nas też przy wydarzeniach kulinarnych. Mega robotę robi nadal Playschool z kameralnymi spotkaniami, ale do tego wiele lokali się otworzyło na spotkania. Choćby w Kawiarni Moja w ciągu kilku miesięcy było już kilka spotkań cukierniczych. A przecież dużym wydarzeniem było też otwarcie Kuźni Społecznej (która niestety, uległa pożarowi). Jest więc duży potencjał do tego, żeby w 2020 roku działo się jeszcze więcej.
Bardzo żałuję obecnej edycji Restaurant Week. Zabrakło, moim zdaniem, najlepszego miejsca poprzednich edycji – Przystanku Zatoka czy Casablanki. Pojawiły się fajne miejsca z potencjałem, ale nie mam poczucia, że tegoroczna edycja była lepsza. Mimo wszystko, tak jak rok temu – brawa dla Przemka za koordynacją akcji w naszym regionie.
Inne
Patrzę na ten rok i szukam takich rzeczy przełomowych, zmieniających mocno rynek gastro w Olsztynie. I szczerze mówiąc, nie jestem w stanie nikogo wyróżnić. Nie jestem w stanie powiedzieć, co moim zdaniem było otwarciem roku, kto zasłużył na wyróżnienie, gdzie było najfajniej. To był pod tym względem płaski, lub… równy rok. Mam więc nadzieję, że w 2020 czeka nas pojawienie się perełki, albo bomby, która narobi sporo hałasu.
2019 – Projekt Kulinarny Olsztyn
Kulinarny Olsztyn w tym roku świętował 2-lecie. To, co w tym roku najbardziej doceniam to Wasze wsparcie. To nie jest tak, że ja o wszystkim wiem i cały czas krążę po mieście w poszukiwaniu nowych lokali itp. Wręcz przeciwnie – pracuje na etacie. Ale w tym roku przekonałem się, że projekt taki jak Kulinarny Olsztyn jest potrzebny.
Wiele z newsów, które są publikowane to informacje, które dostaję od Was. Mam stałe grono osób, które dają mi znać, co się dzieje. Często zdjęcia i wpisy pochodzą od nich. W 2020 chciałbym ich wyróżnić i jeszcze bardziej postawić na współpracę z Wami. Chciałbym też zachęcić do współpracy przedsiębiorców. Dotychczas mi się to nie udawało, ale nie będę odpuszczał – im też powinno zależeć na w większości darmowej promocji.
Co mi się nie udało?
- Raport Kulinarny Olsztyn 2019 – przez brak czasu nie powstał, ale na pewno będzie w 2020 roku
- Ruszenie akcji „Kucharze Olsztyna”
- Instagram – wrzucamy foty na Insta, ale chciałem, aby Insta był bardziej prężnym miejscem
- większe zaangażowanie przedsiębiorców z branży do promocji swoich lokali
Statystyki
Trochę danych podsumowujących ten rok.
Fani: 1300 (wzrost o 365 od stycznia)
Liczba postów: 118
Obserwujący: 693 (wzrost o 205 od stycznia)
Liczba zdjęć: 40
WWW
Liczba wpisów: 21
Liczba użytkowników: 7 274 (wzrost o 42,96% w stosunku do roku 2018)
Liczba odsłon: 12 796 (wzrost o 48,07% w stosunku do roku 2018)
Inne
Liczba przeglądów gastronomicznych: 15
Zarobiona kasa: 8,30 zł (reklama Adsense – o 8,02 zł więcej niż w 2018 roku) + kilka słoików majonezu 😀
Wydana kasa na jedzenie: w cholerę i od groma (szacuję, że pewnie około 1500 – 2000 złotych na jedzenie na mieście, zamówienia do domu itp.)
***
Podsumowując – to był dobry rok, ale mógłby być lepszy zarówno dla projektu, jak i olsztyńskich kulinariów.