Ogólne

Restaurant Week 2021 na Warmii i Mazurach. Lista restauracji – edycja jesienna

Po raz drugim w tym roku na Warmii i Mazurach odbędzie się festiwal kulinarny Restaurant Week. W naszym regionie do akcji dołączyło 9 restauracji. Sprawdźcie, w których miejscach spróbujecie festiwalowego menu i co znajdzie się w kartach.

Restaurant Week to cykliczne wydarzenie organizowane w całej Polsce. Ideą festiwalu jest zaprezentowanie klientom restauracji oraz ich oferty. Restauracje przygotowują podczas festiwalu dwa menu. Goście mogą wcześniej zarezerwować stolik w danym miejscu, a za menu, które wybiorą płacą tylko 59 złotych. Dotychczas w Olsztynie odbyło się kilka edycji festiwalu (tu teksty, w których wspominamy o RW).

Restauracja Pokrzywa (Mikołajki)

Menu AMenu B

Krem z pieczonego buraka z chilli i chrzanowym mascarpone

Zupa cytrynowa z kawałkami kurczaka i ziołową grzanką

Tagliatelle sephia w sosie oliwkowym, z pomidorami i rukolą

Mazurski sandacz na parze, warzywa w kremowym sosie śmietanowym

Mus czekoladowy w kremie porzeczkowym z chipsami z solonego karmelu

Gorące maliny w towarzystwie lodów waniliowych i kremu caramel

Pierogi na Widelcu (Olsztyn)

Menu AMenu B

Pieróg z linem w aksamitnym sosie kurkowym

Chinkali

Chaczapuri serowe z sosem czosnkowym i kruchą sałatą z sosem rukolowym

Czebureki z mięsem wieprzowo-wołowym z kruchą surówką z białek kapusty i sosem czosnkowym

Zapiekane jabłko z żurawiną pod kruchą pierzyną

Tiramisu

Hotel Pirat (Olsztyn)

Menu AMenu B

Krem z dyni z nutką chilli i słodką śmietanką

Węgierska zupa gulaszowa

Pierogi z sandaczem i sosem cytrynowym

Pierś z kurczaka z wędzoną śliwką oraz fetą podana z opiekanymi ziemniakami i modrą kapustą

Czekoladowe ciasto z wiśnią

Deser lodowy z karmelizowaną pomarańczą i bezą

Hotel Omega (Olsztyn)

Menu AMenu B

Zupa na maślance, boczek, czosnek niedźwiedzi

Burak, ser kozi, vinaigrett orzechowe

Pierś z kaczki sous vide, pure z batata, tabbouleh

Kalafior con fit, wiśnia, sos demi glace, szalotka, borowik

Malinowa mono porcja, prażynkowy spód, żelka prosseco

Torcik avocado

Browar Chmury (Giżycko)

Menu AMenu B

Ceviche z dorsza z awokado, papryką, kolendrą, rzodkiewką, pomidorem i żelem ogórkowym

Krem z borowików z grzankami ziołowymi

Grzybowe risotto z sandaczem i marynowanym burakiem

Burger z jelenia z krem z owoców jałowca, dynią, chutney śliwkowo-gruszkowym i prażoną cebulą

Crumble śliwkowe z wanilią i chałwą

Tartaletka z kremem czekoladowym, orzechami i porzeczką

La Botte (Elbląg)

Menu AMenu B

Tatar z tuńczyka z majonezem wasabi szczypiorkiem i czipsem ryżowym

Kimczuśniak – azjatycki kapuśniak na żeberkach z kimchi

Gołąbki z soczewicą warzywami w pikantnym sosie pomidorowym

Schab z dzika wolno pieczony z brukselką bułką tartą w sosie własnym

Krem z palonej białej czekolady karmelizowane orzechy laskowe i lody jogurtowe

Mus z gorzkiej czekolady z solą morską lodami czekoladowymi i kruszonką orzechową

Masuria Hotel & Spa (Worliny)

Menu AMenu B

Consomme grzybowe z dzyndzałkami mazurskimi

Wątróbki indycze duszone w czerwonym winie, flambirowane Soplicą wiśniową

Pieczony szczupak w śmietanie z suszonymi pomidorami, podany na gratin dauphinois

Dzyndzałki z wołowiną podane na duszonych podgrzybkach w emulsji maślanej, z dodatkiem kwaśnej, wiejskiej śmietany

Profiterolki z lodami mascarpone i polewą toffi

Tarta cytrynowa z włoską bezą

Ratuszowa (Mrągowo)

Menu AMenu B

Quiche z kurkami i kozim serem.

Rösti z cukinii z wędzonym sumem, piklami i Crème fraîche.

Bastowany filet ze szczupaka na purée ziemniaczano- chrzanowym, blanszowanym brokułem szparagowym i marchewką oraz pudrem z kiszonej kapusty.

Pierś z kaczki na musie z dyni z karmelizowanym burakiem, opalanym sianem ziemniakiem i sosem Demi- Glace.

Popsicle brownie z purée śliwkowym

Panna Cotta z hibiskusem i kremem Piña colada (%).

Staromiejska 2.0 (Olsztyn)

Menu AMenu B

Krem z topinamburu z chipsem i oliwą ziołową.

Carpaccio z łososia z żelem z pomidora, różowym imbirem, kaparami i rukolą.

Gnocchi szpinakowe z sosem serowym, orzechami, rukolą i parmezanem.

Chinkali z wołowiną z espumą z boczku i duszoną włoską kapustą.

Mus chałwowo-kawowy z granatem i granolą

Ptyś z musem z owoców i ziemią z orzechów.

Jak zarezerwować stolik na Restaurant Week?

To proste. Wystarczy wejść na stronę: https://restaurantweek.pl/. Wybrać restaurację, termin, menu i… opłacić stolik. I tyle. W wybranym przez siebie dniu, trzeba po prostu pojawić się w restauracji i dobrze się bawić :).