W czerwcu na Warmii i Mazurach odbędzie się kolejna już edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Weźmie w nim udział 11 restauracji. Sprawdźcie, w których miejscach spróbujecie festiwalowego menu i co znajdzie się w kartach.
Restaurant Week to cykliczne wydarzenie organizowane w całej Polsce. Ideą festiwalu jest zaprezentowanie klientom restauracji oraz ich oferty. Restauracje przygotowują podczas festiwalu dwa menu. Goście mogą wcześniej zarezerwować stolik w danym miejscu, a za menu, które wybiorą płacą tylko 59 złotych. Dotychczas w Olsztynie odbyło się kilka edycji festiwalu (tu teksty, w których wspominamy o RW).
Dotychczas w festiwalu brały udział głównie lokale z Olsztyna i okolic. Tym razem, możemy skorzystać z zaproszenia od lokali z: Olsztyna, Mikołajek, Warpun, Mrągowa, Giżycka, Wilkas i Barczewa. Swoją chęć udziału w festiwalu zgłosiło 11 restauracji.
Jak oceniam tegoroczną ofertę?
Jestem zaskoczony. Przede wszystkim, że udało się zachęcić do udziału restauracje z regionu. Wierzę, że w poszczególnych miejscowościach jest „głód” na fajne, ciekawe jedzenie. Ale sam jestem pewien, że odwiedzę też miejsca poza Olsztynem. Jak czytam o niektórych daniach, to już czuję głód. Może być tam kilka petard, ale też ryzykownych dań. Tym lepiej – bo będzie więcej emocji.
We Młynie (Warpuny)
Nasza recenzja tej restauracji
Menu A | Menu B |
---|
Zupa tajska. Aksamitna, pikantna zupa na mleczku kokosowym z krewetkami, pędami bambusa i makaronem z cukinii. | Charczo. Zupa o konsystencji gulaszu z kawałkami wołowiny i pastą z orzechów włoskich, z dodatkiem kolendry. |
PadThai z tofu. Na autorskim sosie z kiełkami fasoli, papryczkami chili i kruszonką z orzechów ziemnych. | Chinkali. Pierożki z mięsem wołowym wypełnione bulionem, podawane ze świeżą kolendrą. |
Deser Chia. Nasiona chia na mleku waniliowym z pure mango i czastkami kokosa. | Brownie z czerwonej fasoli z czekoladą i owocami granatu. |
Tawerna DeZeTa (Wilkasy)
Sofra w Hotelu Azzun (Barczewo)
Restauracja Pokrzywa (Mikołajki)
Restauracja Krutynia w Hotelu Mrągowo Resort & Spa (Mrągowo)
Restauracja Gardenia (Olsztyn)
Pierogi na Widelcu (Olsztyn)
Łapa Niedźwiedzia (Mrągowo)
Menu A | Menu B |
---|
| |
RISOTTO VERDE – zielone warzywa, chlorofil, pestki dyni, masło, ser emilgrana | |
| |
Hotel Pirat (Olsztyn)
Hotel Omega (Olsztyn)
Browar Chmury (Giżycko)
Jak zarezerwować stolik na Restaurant Week?
To proste. Wystarczy wejść na stronę: https://restaurantweek.pl/. Wybrać restaurację, termin, menu i… opłacić stolik. I tyle. W wybranym przez siebie dniu, trzeba po prostu pojawić się w restauracji i dobrze się bawić :).