Ogólne

Restaurant Week 2021 na Warmii i Mazurach. Lista restauracji

W czerwcu na Warmii i Mazurach odbędzie się kolejna już edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Weźmie w nim udział 11 restauracji. Sprawdźcie, w których miejscach spróbujecie festiwalowego menu i co znajdzie się w kartach.

Restaurant Week to cykliczne wydarzenie organizowane w całej Polsce. Ideą festiwalu jest zaprezentowanie klientom restauracji oraz ich oferty. Restauracje przygotowują podczas festiwalu dwa menu. Goście mogą wcześniej zarezerwować stolik w danym miejscu, a za menu, które wybiorą płacą tylko 59 złotych. Dotychczas w Olsztynie odbyło się kilka edycji festiwalu (tu teksty, w których wspominamy o RW).

Dotychczas w festiwalu brały udział głównie lokale z Olsztyna i okolic. Tym razem, możemy skorzystać z zaproszenia od lokali z: Olsztyna, Mikołajek, Warpun, Mrągowa, Giżycka, Wilkas i Barczewa. Swoją chęć udziału w festiwalu zgłosiło 11 restauracji.

Jak oceniam tegoroczną ofertę?

Jestem zaskoczony. Przede wszystkim, że udało się zachęcić do udziału restauracje z regionu. Wierzę, że w poszczególnych miejscowościach jest „głód” na fajne, ciekawe jedzenie. Ale sam jestem pewien, że odwiedzę też miejsca poza Olsztynem. Jak czytam o niektórych daniach, to już czuję głód. Może być tam kilka petard, ale też ryzykownych dań. Tym lepiej – bo będzie więcej emocji.

We Młynie (Warpuny)

Nasza recenzja tej restauracji

Menu AMenu B
Zupa tajska. Aksamitna, pikantna zupa na mleczku kokosowym z krewetkami, pędami bambusa i makaronem z cukinii.Charczo. Zupa o konsystencji gulaszu z kawałkami wołowiny i pastą z orzechów włoskich, z dodatkiem kolendry.
PadThai z tofu. Na autorskim sosie z kiełkami fasoli, papryczkami chili i kruszonką z orzechów ziemnych.Chinkali. Pierożki z mięsem wołowym wypełnione bulionem, podawane ze świeżą kolendrą.
Deser Chia. Nasiona chia na mleku waniliowym z pure mango i czastkami kokosa.Brownie z czerwonej fasoli z czekoladą i owocami granatu.

Tawerna DeZeTa (Wilkasy)

Menu AMenu B

Pasztet z maślaków podany z podpłomykiem i sosem z żurawiny

Zupa rybna z warzywami julienne smażonymi na maśle, pomidorami, selerem naciowym i chrupiącą stynką oraz koprem

Farszynki z duszoną pokrzywą z czosnkiem, cebulą i sosem borowikowym

Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i kiełbasą myśliwską, z duszonymi policzkami wieprzowymi i sałatką z białej rzodkwi i czarnuszki

Sernik z kaszy gryczanej niepalonej i gorzkiej czekolady podany z musem z czarnej porzeczki

Mazurskie trufle deserowe z siemienia lnianego, suszonej śliwki i orzechów laskowych, z musem czekoladowym i walniliową śmietanką

Sofra w Hotelu Azzun (Barczewo)

Menu AMenu B

Consomme z owoców morza z pierożkami z wędzonego pstrąga, pak choi, kiełki mung

Carpaccio z sarny, aioli ogórkowe, parmezan, oliwa truflowa, rukola

Okoń morski z marynowanymi krewetkami, gnocchi parmezanowe i pistacje, puder z suszonego pomidora

Wolno gotowane żeberka z ziemniakiem faszerowanym ricottą i zasmażaną kiszoną kapustą

Ciasto czekoladowe, lody słony karmel, sos wiśniowy

Trufle tiramisu, sos malinowy

Restauracja Pokrzywa (Mikołajki)

Menu AMenu B

Zupa grzybowa na zakwasie z kapusty

Zupa piwna na mięsie z kurczaka z boczkiem i grzankami

Plińce z pomoćką – placki ziemniaczane z twarogiem i kwaśną śmietaną

Filet z sandacza na tagiatelle z cukinii i marchewki

Karmelizowana beza z malinowym mascarpone, musem mango i świeżymi owocami

Śmietankowe lody Gelato z polewą cytrynowo – miętową i owocami

Restauracja Krutynia w Hotelu Mrągowo Resort & Spa (Mrągowo)

Menu AMenu B

SAŁATKA Z HALLOUMI – grillowany ser halloumi, arbuz, rukola, szpinak, oliwki, cebula, mięta, oliwa, cytryna

BULION Z PIECZONYCH MIĘS – kaczka, kurczak, wołowina, warzywa, fagottinni z szynką dojrzewającą

GRILLOWANY ŁOSOŚ – grillowany łosoś, gofry ziemniaczane, szparagi, jajko, grejpfrut, kwaśna śmietana

KONFITOWANY FILET Z KURCZAKA – filet z kurczaka, puree ziemniaczane, bób, groszek cukrowy, pomidorki cherry, cebulka dymka, mięta, cytryna, maślanka, zioła

LODY Z MALINAMI – lody waniliowe, maliny, śmietana

BEZA WŁOSKA Z TRUSKAWKAMI – beza włoska, truskawki, sorbet cytrynowy, biszkopt

Restauracja Gardenia (Olsztyn)

Menu AMenu B

Ser wędzony w suszonych pomidorach z oliwą i grzanką ziołową

Szparagi pieczone z boczkiem

Tarta z porem, wędzony pstrąg, sos czosnkowy, sałata z sosem vinegret

Udo z kaczki, sos żurawinowy, gnocchi szpinakowe, karmelizowane buraczki

Torcik porzeczkowy

Torcik porzeczkowy

Pierogi na Widelcu (Olsztyn)

Menu AMenu B

Krucha sałata z wędzonym białym serem pomidorkami koktajlowymi i sosem malinowym

Chinkali w bulionie i kolendrą i aksamitnym jogurtem

Pielmieni w maśle z soczystą surówką z białej kapusty

Ravioli ze szpinakiem i ricottą i świeżym parmezanem

Ekler z aksamitnym nadzienie w czekoladzie

Szarlotka na ciepło z gałką lodów waniliowych i miętą

Łapa Niedźwiedzia (Mrągowo)

Menu AMenu B

RILLETTE Z WĘDZONEGO SUMA – chałka, sałatka z kalarepy, guacamole, sos aioli, kompresowana rzodkiewka, słonecznik.

BANUSZ – skwarki, bryndza, szczypior.

RISOTTO VERDE – zielone warzywa, chlorofil, pestki dyni, masło, ser emilgrana

PIERŚ Z KURCZAKA SUPREME – gnocchi, fasolka szparagowa, groszek, cukinia, szpinak, ziołowa bułka tarta, sos kurkowy.

MUS MANGO-MARAKUJA – chutney z chilli, pistacjowy spód, żelka pomarańczowa, lody czekoladowe.

SERNIK WANILIOWY – żel różany, czekoladowy spód, chrupka, słodki słonecznik.

Hotel Pirat (Olsztyn)

Menu AMenu B

Biała zupa rybna z sandaczem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Napoleonka z sandacza przełożona szpinakiem podana z puree chrzanowym i szparagami

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i mixem sałat

Szarlotka na ciepło z lodami

Naleśniki smażone na klarowanym maśle z musem twarogowym

Hotel Omega (Olsztyn)

Menu AMenu B

Zupa rybna z filetem z okonia

Vinegrett z jelenia, czosnek kiszony, tostowany chleb żytni

Pomidorowe tagliatelle, pesto z pieczonej papryki, szparagi, karczochy

Mix sałat z gęsimi żołądkami confit, warzywa sezonowe, vinegrette gruszkowy

Monoporcja porzeczkowa, lody pietruszkowe, kruszonka cytrynowa

Sernik waniliowy z żelem mango

Browar Chmury (Giżycko)

Menu AMenu B

Śledź
ogórek kompresowany | creme fraiche | żel koperkowo-limonkowy | pumpernikiel

Tatar wołowy
cebula | ogórek kiszony | podwędzany majonez grzybowy | pieczywo

Sandacz duszony w winie
frytki | szpinak | pieczarki | imbir | czosnek | bisque ze skorupiaków

Udo z kaczki confit
młode ziemniaki z imbirem i płatkami chili | fasolka szparagowa | mus jabłkowy z majerankiem | jus drobiowy

Sernik mascarpone
żel mango – maracuja

Pana cotta z sosem owocowym

Jak zarezerwować stolik na Restaurant Week?

To proste. Wystarczy wejść na stronę: https://restaurantweek.pl/. Wybrać restaurację, termin, menu i… opłacić stolik. I tyle. W wybranym przez siebie dniu, trzeba po prostu pojawić się w restauracji i dobrze się bawić :).